Een 29-jarige Oostenrijker heeft tijdens het beklimmen van een noordwand in de Oostenrijkse alpen een val van 25 meter gemaakt en is daarbij zwaargewond geraakt. De opgeroepen helikopter van de reddingsdienst werd door een slackline gehinderd.

De Oostenrijker maakte tijdens de beklimming een val waarbij de tusssenzekering brak. Hij viel langs zijn zekeraar en kwam ongelukkig op een rotsband terecht. De klimmer brak onder andere zijn enkel. Zijn klimmaat besloot de reddingsdienst te alameren die daarop uitrukte met een helikopter. De dienst vond niet alleen de twee klimmers maar ook nog een slackline die tussen twee bergtoppen was gespannen. Het opspannen van slacklines op grote hoogte wordt ‘highlinen’ genoemd. Door de toenemende populariteit van slacklinen worden er ook steeds meer highliners opgespannen.

De slackline hinderde de redding van de klimmers. De klimmers konden niet direct worden gered maar  via een 50 meter lang touw. De bergredders konden de zwaargewonde zekeren en aan het touw in het dal vliegen.

Voor de redding werden 13 redders ingezet die drieenhalf uur nodig hadden om de klimmers uit de wand te redden.

!Highlines moeten gemeld worden!

Marcus Goebel van de reddingsdienst verklaarde dat een niet-geregistreerde slackline tussen twee bergtoppen leidt tot levensgevaarlijke situaties. In dit geval had team geluk dat zij de lijn in de avondzon toevallig zagen hangen.

In het ergste geval kan de helikopter direct in het touw vliegen en naar beneden storten. De reddingsdienst vraagt daarom aan alle slackliners die hun slackline in het hooggebergte opspannen deze te melden bij regionale reddingsdiensten.

httpv://www.youtube.com/watch?v=I7_4n_4Qhu4

Reddingsactie van de reddingsdienst in Canada