Wat is slacklinen?

Slacklinen?

Slacklinen is het balanceren op een strak gespannen band. Eigenlijk een vorm van koorddansen, het grote verschil is dat een slackline veert. Een soort van hele smalle trampoline. Je gebruikt een band die zo’n 2,5 tot 5 cm breed is. Door de rek reageert de band op je bewegingen. Balans, concentratie en coördinatie zijn belangrijk voor het slacklinen. Slacklinen is een goede manier om te trainen voor sporten zoals klimmen, surfen, skiën, snowboarden, turnen en kayakken. Slacklinen wordt steeds vaker gebruikt door fysiotherapeuten.

Geschiedenis van het slacklinen

Slacklinen is ontstaan in Yosemite Valley. Klimmers worden daar al vele generaties

aangetrokken door het ‘Bigwall’ klimmen. The Nose is een hele bekende rotswand. Klimmers hebben soms enkele dagen nodig om de wanden te beklimmen, er wordt dan in de rotswand gekampeerd. Mensen vanuit de hele wereld komen naar deze magische rotspartijen. In de vallei is Camp 4, een populaire klimmerscamping te vinden, sommige klimmers verbleven hier maanden.

Tijdens het verblijf in Yosemite ontdekten de klimmers een nieuwe hobby om de rustdagen mee in te vullen. Ze maakten ‘bandschlinges’ (plat touw) die je normaal gebruikt bij het klimmen vast tussen bomen. Deze bandschlinges rekken zodat de kracht bij een val van een klimmer goed geabsorbeerd wordt. Door de dynamiek van dit band was het lopen over de lijn een hele andere ervaring dan het lopen over een stalen koord. Je kon er trucs mee doen. Het bleek naast een hoop plezier ook een hele goede oefening voor de balans en de spierspanning in je lichaam te zijn.

In documentaires wordt Chongo Tucker als een van de belangrijkste mensen genoemd, hij is een leraar voor Dean Potter, die nu een van de bekendste higliners is. Andere founders van het slacklinen zijn Adam Grosowski, Jeff Ellingting, Scott Balcom en Darrin Carter.

In het begin werd er vooral tussen bomen geoefend, er waren ook al tricks zoals een handstand. In 1983 werd er door Scott Balcom, Chris Carpenter en Chongo tucker over de eerste highline onder een brug gespannen.

In 1984 besluiten Jeff Ellingting en Adam Grosowski om de Lost Arrow Spire over te steken.Dit is een rotspunt waarbij je zo’n 900 meter de diepte inkijkt. Het opspannen was al een enorm werk. Helaas mislukte de poging omdat de lijn zich heel anders gedroeg dan wat ze gewend waren.In datzelfde jaar waagde Scott Balcom ook een poging, maar ook hem lukte het niet om deze overspanning te overbruggen.

Op 13 juli 1985 lukt het Scott Balcom dan om voor het eerst de Lost Arrow Spire te overbruggen. Dit is nog steeds de hoogste slackline ter wereld, en slechts enkelen hebben hem gelopen.

Veel slackliners werden geinspireerd door deze mijlpaal in de geschiedenis. Darrin Carter was degene die in 1993 als tweede de Lost Arrow Spire overliep.

In 1995 kwamen Darrin, Chongo en Scott terug om het tienjarige jubileum te vieren.
Tijdens dit jubileum liep Darrin als eerste ongezekerd(!) over de Lost Arrow Spire.

Tot 2008 werd slacklinen vooral beoefend door klimmers, op base camps in de Himalaya en in Europa bijvoorbeeld door boulderaars op ‘het bivak’ (bestaat niet meer) in Fontainebleau.

In 2008 besluit Jan Kaeden om slacklinen toegankelijk te maken voor een breder publiek. Hij begint Gibbon Slacklines wat een enorm succes wordt in Duitsland. Door een ratelspanner te gebruiken worden katrollen en opspansystemen niet meer noodzakelijk. Vanuit Duitsland waait de trend over naar andere landen, onder andere de VS. Slacklinen is een sport geworden die zich steeds verder ontwikkelt met vele disciplines.

Disciplines:

Urbanlining:

Hierbij worden alle vormen van slacklinen gecombineerd. Jongeren zoeken plekken in een park en op straat om te slacklinen. Highlinen wordt bijvoorbeeld boven een halfpipe gedaan.

Tricklining

Dit is de bekendste vorm van slacklinen. De lijn wordt meestal op ca. 50 cm. hoogte tussen twee bomen gespannen. De laatste jaren zijn het aantal tricks enorm toegenomen, en er worden nog steeds nieuwe tricks bedacht. Springen, salto’s, Yoga houdingen. Een aantal bekende tricks zijn de Knee Drop, Lemur Leap, Chongo Mount, Surfen, Buddha Sit enz.

Waterlining

Dit is slacklinen boven het water, een goede manier om bepaald trucs te oefenen. Let ook hier op dat je stevige ankerpunten gebruikt en dat je overzicht hebt over de diepte van het water en eventuele obstakels in het water.

Highlining

Het koningsnummer van slacklinen. Bij deze vorm van slacklinen wordt een lijn op grote hoogte gespannen. Dean Potter is een van de bekendste highliners. Op sommige highlines loopt hij ongezekerd, dit is volgens hem zeker geen ‘adrenaline kick’ maar juist een wijze waarop hij zich diep kan concentreren.

Yoga Slacklining

Bij deze vorm wordt yoga op een slackline beoefend. Het vraagt veel focus, balans en doorzettingsvermogen om yoga op een slackline te beoefenen.

Freestyling

Dit is een soort ‘rodeo rijden’ op een slackline. De lijn wordt wat hoger maar wel slap gespannen. Hierdoor verdwijnen de dynamische eigenschappen van de lijn. Bij freestylen kun je goed surfen en statische trucs uitvoeren.

Records:

Hier vind je een overzicht van  wereldrecords slackline.

Langste highline

De langste highline is in november 2015 gelopen door Théo Sanson

Langste ongezekerde Highline

Op 27 november 2010 liep Andy Lewis in Moab ongezekerd een afstand van 55 meter. Faith Dickey heeft het vrouwlijke record op haar naam staan: 28 meter.

De hoogste slackline

De hoogste slackline werd op 3 augustus 2006 gelopen door Christian Schou in Norwegen. De slackline was zo’n 1000 meter hoog. Deze prestatie werd herhaald in september 2007 door Aleksander Mork. Hij heeft zich toen ‘voor de lol’ opgegeven voor het ‘Guiness-World-Record. Onder het oog van twee officials en onder slechte weersomstandigheden liep Aleksander Norway op 100o meter hoogte naar een record. Uit respect voor de eerste poging werd ook Christian in het Guiness Book of Record vermeld.

De hoogste slackline in Frankrijk werd gelopen op 6 oktober 2012 door Theo Sanson. Bekijk hier de video.

De meeste ‘surfs’ in een minuut

Ook dit record staat op naam van Andy Lewis. Hij maakte 143 surfs boven een waterval in China. Het record is opgenomen in het Guinness book of records.

De langste slackline

Damian Jürren en Stefan Junghann liepen op 4 juni 2010 een slackline van 306,8 meter. Inmiddels liepen Jerry Miszewski and Chris Rigby op 22 april 2011 een slackline van 384 meter. Het record is in mei 2012 door Jerry Miszewski zelf verbroken: 494 meter! In 2014 liep Alexander Schulz 610 meter in China!